Nowe trendy w hodowli i produkcji kur

Nowe trendy w hodowli i produkcji kur

Dostępność:w magazynie 56 egz.
Czas realizacji:24 h
ISBN:978-83-85038-29-0
EAN:9788385038290
Kod tytułu:60504
Szerokość:162 mm
Wysokość:232 mm
47,49 zł
25,00 zł
Cena netto: 23,81 zł
(5% VAT)
PKWiU 58.11.1
W promocji tak
Ilość stron 219
Miejsce wydania Warszawa
Oprawa miękka
Rok wydania 2010
Typ Książka
Język polski
W książce adresowanej do Czytelnika zainteresowanego nowoczesnym drobiarstwem, Autorzy m.in. Omawiają zasady organizacji i ekonomiki produkcji jaj spożywczych i mięsa kurzego, hodowli ozdobnych i rzadkich kur - stanowiących niekiedy cenne zasoby genetyczne drobiu, przedstawiają zasady nowoczesnej, drobnotowarowej, a lansowanej obecnie niszowej produkcji jaj i mięsa oraz podają obowiązujące w drobiarstwie prawodawstwo Unijne. Dość obszernie opisane są choroby kur i kurcząt oraz zasady profilaktyki.

Spis treści:

Od Autorów
Wstęp
Stanisław Wężyk
Historia udomowienia i systemów utrzymania kur
Stanisław Wężyk
Udomowienie kur
Geneza systemów chowu kur
Współczesne rasy kur i ich mieszańce
Towarowe mieszańce międzyrasowe
Pokrój i budowa anatomiczna kury
Ryszard Gilewstd, Grzegorz Tomczyk
Hodowla i reprodukcja kur
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
Struktura hodowli drobiu
Zarodowa hodowla kur
Cele hodowlane
Postęp hodowlany
Kury nieśne
Kury mięsne
Heterozja
Niepożądane (uboczne) skutki selekcji
Biotechnologia i genetyczne markery
Fenotypowe markery
Markery DNA
Ocena produkcyjności
Systemy chowu kur nieśnych i kurcząt mięsnych
Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk
Konwencjonalne baterie klatek dla kur nieśnych
Konstrukcja klatek odr
Klatki wzbogacone (umeblowane)
Kurnik z wielopoziomowymi podłogami (WPP)
Chów na jednopoziomowej podłodze
Wybiegowy chów kur nieśnych
Ocena systemów chowu kur nieśnych
Chów wybiegowy kurcząt mięsnych
Chów w kurniku kurcząt mięsnych
Wyposażenie pomieszczeń dla kur nieśnych i kurcząt mięsnych
Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk
Systemy zadawania paszy
Systemy pojenia
Gniazda i zbiór jaj
Grzędy i rodzaje rusztów
Ściółka
Postępowanie z odchodami
Mikroklimat kurnika
Temperatura ciała i jej biologiczne optimum
Kontrola temperatury w chowie kurcząt
Systemy schładzania
Wilgotność powietrza
Oświetlenie
Zakup i ocena ptaków
Ryszard Gilewski
Zakup młodych kurek i zasiedlanie kurnika
Zakup kurcząt mięsnych (brojlerów)
Ocena ptaków
Wybór kur do ekologicznej produkcji
Organiczna produkcja jaj i mięsa kurzego
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
Określenia i definicje
Rozwój systemów produkcji drobiarskiej
Ekologiczna produkcja drobiarska
Trendy w wydatkach konsumenta na żywność
Czynniki wpływające na jakość mięsa drobiowego z ekologicznych systemów chowu
Zagadnienia rynkowe
Aspekty jakości
Tempo wzrostu i skład tuszki
Całkowity wzrost ciała
Wielkość i skład tuszki
Organiczna produkcja jaj spożywczych
Żywność bezpieczna dla zdrowia konsumenta
Cele i zadania hodowli rzadkich i ozdobnych ras kur
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
Udział hodowców amatorów w tworzeniu i doskonaleniu różnych ras kur
Metody hodowlane
Wystawy kur ras ozdobnych i rzadkich
Żywienie kur ozdobnych ras
Znaczenie amatorskiej hodowli w ochronie starych ras kur
Drobnotowarowy chów drobiu
Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk
Cele i zadania drobnotowarowej produkcji jaj i mięsa kurzego
Organizacja produkcji
Żywienie kur, kurcząt nieśnych i mięsnych
Alina Janocha
Potrzeby żywieniowe kur nieśnych i mięsnych
Żywienie kurek typu nieśnego
Żywienie kur nieśnych
Żywienie kurcząt mięsnych
Żywienie a ochrona środowiska
Wpływ żywienia na nieśność i cechy jakości jaj oraz mięso kurcząt
Zasady ekologicznego żywienia
Ekonomiczne aspekty produkcji jaj spożywczych i kurcząt mięsnych
Stanisław Wężyk, Ryszard Gilewski
Rachunek ekonomiczny
Koszty produkcji jaj spożywczych
Ekonomika chowu kurcząt mięsnych
Opłacalność ekologicznej produkcji jaj i kurcząt rzeźnych
Postępowanie i jajami i mięsem drobiowym w gospodarskim chowie kur
Ryszard Gilewski, Stanisław Wężyk
Postępowanie z jajem
Ubój kurcząt i przygotowanie tuszek do sprzedaży
Choroby kur i działania profilaktyczne
Grzegorz Tomczyk
Najważniejsze choroby bakteryjne kur
Zakażenia kur salmonellami
Pastereloza drobiu („cholera drobiu")
Kolibakterioza
Mykoplazmoza kur
Wrzodziejące i nekrotyczne zapalenie jelit u kur
Najważniejsze wirusowe choroby kur
Grypa piaków (AI)
Rzekomy pomór drobiu (ND)
Zakaźne zapalenie oskrzeli kur (IB)
Zakaźne zapalenie torby Fabrycjusza (IBD)
Choroby o charakterze nowotworzenia
Choroba Mereka (MD)
Białaczki ptasie (AL)
Grzybice i mykotoksykozy
Aspergiloza
Kandydiaza (grzybica drożdżakowata)
Inne zakażenia grzybicze
Mykotoksykozy
Najważniejsze choroby inwazyjne
Inwazje pasożytnicze
Inwazje pierwotniacze - kokcydioza kur
Najważniejsze choroby metaboliczne i niezakażne natury żywieniowej i środowiskowej
Skaza moczanowa i kamica nerkowa
Skaza wysiękowa i wodobrzusze
Kanibalizm
Zasady profilaktyki, szczepienia i leczenia w produkcji kur
Leczenie kur i kurcząt w chowie ekologicznym
Prawodawstwo dotyczące produkcji drobiarskiej
Ryszard Gilewski
Literatura


Newsletter

Schowek


Brak tytułów w schowku.