Compendium Ferculorum albo zebranie potraw

Compendium Ferculorum albo zebranie potraw

Wydawca: Graf_ika
Dostępność:w magazynie 1 egz.
Czas realizacji:24 h
ISBN:978-83-61889-69-4
Kod tytułu:60662
Szerokość:165 mm
Wysokość:282 mm
51,99 zł
46,79 zł
Cena netto: 44,56 zł
(5% VAT)
PKWiU 58.11.1
Ilość stron 194
Miejsce wydania Warszawa
Oprawa twarda
Rok wydania 2013
Typ Książka
Język polski
Compendium Ferculorum albo zebranie potraw – pierwsza zachowana polska książka kucharska, wydana w Krakowie w 1682 roku. Autorem był kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego Stanisław Czerniecki. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała.


Newsletter

Schowek


Brak tytułów w schowku.